parisstyle

parisstyle

4 különleges hely Párizsban

2014. október 07. - brigastreetstyle

1. A vécék vécéje:-)

Lehet furán hangzik, de már Ines de La Fressange könyvében is olvastam a "sikkes" vécéről. Amikor rákerestem a "titkos" Párizs kifejezésre, ez a hely mindenhol ott volt. 

A vécé a Madeleine-templomnál található. Hiába jártam ott, mivel éppen nem kellett vécére menni, így meg sem fordult a fejemben, hogy a föld alatt mi tárulhat elém. A vécéről szóló írások egytől egyik azt írják, hogy ott járva olyan, mintha Marcel Proust kortársai lennénk.

foto0051.JPG

letöltés (1).jpg

2. Les Salons du Palais Royal Shiseido

Serge Lutens parfümjei kaphatóak itt. Az Un bois vanille-ről már áradoztam (legalábbis Serge Lutensről biztos). Az illat azóta is az "orromban" van. A parfümösüvegekre monogramunkat is rátetethetjük itt. 

1269-2450.main_f.jpg

letöltés (3).jpg

images (6)_1.jpg

3. La Pagode (mozi)

A Rue de Babylone-n sétálva pillantottam meg. Nem könnyű nem észrevenni. Egy film megnézése kötelező lesz a következő párizsi utam alkalmával.

paris_7_cinema_la_pagode.jpg

letöltés (4).jpg

letöltés (5).jpg

letöltés (6).jpg

4. Café Procope

Ha nem keresné az ember, valószínűleg nem találna rá.A Café Procope-ba járt például Balzac, Voltaire, Rousseau. Kultikus hely, különleges környezetben. 

cour-commerce-saint-andrc3a9.jpg

 

cafe-procope.jpg

A következő évi programom egy részét ezen helyek biztos kitöltik. Kötelező lesz beülnöm egy mozira, ennem valamit a Procope-ban, elmennem vécére a Madeleine-nél, és Lutens parfümjét beszereznem. Ha bárkinek bármilyen ötlete támad még, szívesen fogadom:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://parisstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr86739169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonTintoretto 2014.10.08. 22:34:37

Köszönet ezekért a helyekért, az egyes és hármas versenyzőt mindenképpen felveszem a listámra. Az utolsó mondatodra reflektálva pedig majd megemlítek pár helyet, ami nekem tetszett és szintén nem a mainstream része.

brigastreetstyle 2014.10.09. 19:57:07

@DonTintoretto: A Pagode-ról valószínűleg soha nem lenne tudomásom, ha nem sétáltam volna a Rue de Babylone-n (ott van YSL apartmanja is, de nem, nem azért sétáltunk ott, mert ott van a névtábla, hanem mert arra kellett menni az Eiffel-toronyhoz), plusz még van egy az utcáról alig észrevehető kert, a Jardin Catherine Labouré (inkább gyerkőcös hely, legalábbis rengeteg kisgyerekes család jött ki onnan vasárnap délután, amikor arra jártunk).
Amúgy a tripadvisor-on is elég magas pontokat kapott, meg jókat írnak róla, úgyhogy a látszat valószínűleg nem csal:-)
www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187147-d545588-Reviews-La_Pagode-Paris_Ile_de_France.html

DonTintoretto 2014.10.09. 23:17:17

Onnantól fogva, hogy az ember tovább lát az elsővonalas látványosságoknak (mint pl Tour Eiffel, Louvre, Sacré Coeur, Arc de Triomphe, etc.) nehéz megmondani, hogy hol is van a határ.

Amikor megérkeztünk a Gare de Lyon állomásra, mivel még volt bőven idő a szállás elfoglalásáig, csomagokkal nekiindultunk a környéknek. A Rue Crémieux-t és a Promenade Plantée-t (La Coulée Verte) mindenképpen ajánlom egy séta erejéig.

Kicsit arrébb, a Bastille környékén, pedig ott a Place de Vosges, illetve a Canal St Martin (és ez utóbbi mellett jópár pop-art jellegű bolt).

De majd még megemlítek másokat is, most ahhoz is fáradtnak érzem magam, hogy kifejtsem, hogy az előbbi helyek mi fán teremnek, a google megteszi helyettem.

brigastreetstyle 2014.10.12. 08:14:59

A Place de Vosges, és a Canal St Martin felkerült a listámra. Azok kimaradtak.
A Place de Vosgestól nincs messze az Île Saint-Louis-sziget (úgyhogy nem is értem, miért nem mentünk el arrafelé), ott is érdemes sétálgatni, nagyon hangulatos, kis boltokkal (többnyire ajándékboltok), de ott van a Berthillon fagyizó is. Ha még séta, akkor a Rue Saint-Séverin környéke is nagyon klassz, tele kis éttermekkel,

DonTintoretto 2014.10.13. 23:12:21

@brigastreetstyle: Legközelebb a St Louis bele fog férni remélem, tetszett a "távolból".

Elég érdekes még (már akinek persze) az Égouts de Paris, a Catacombs is, ha nem zavar a milliónyi csontváz... Ez utóbbi néhány film miatt, már lehet, hogy mondjuk második körös turistalátványosságnak számít, de azért megemlítem.

Ennél könnyedebb a Musée du quai Branly, ahol amellett, hogy mindig vannak érdekes odőszakos kiállítások, az óceániai is részleg igen színvonalas.

Ajánlom még a Parc des Buttes Chaumont-t, illetve tőle nem messze a Rue Georges Lardennois-ról szép kilátás nyílik a Sacré Coeur-re. Apropó a SC mögött pár utcával még szőlő is található..

brigastreetstyle 2014.10.14. 20:58:43

@DonTintoretto: A Musée du quai Branlyt láttam kívülről, van két képem róla, de csak a zöld moha, meg valami növényféle látszik a képeken. Ott tanakodtunk, hogy mi lehet, nem gondoltam volna, hogy múzeum van benne. A Parc des Buttes Chaumont tippet köszönöm, az is benne van a listában, lassan megvan a két évi program előre. Én még a Moulin Rouge-ba is megnéznék mondjuk egy előadást. Plusz ott van még a parfümmúzeum is...jaj. Egyedül a csontvázas helyet hagyom ki, az még képeken is félelmetes:-)

DonTintoretto 2014.10.14. 23:38:31

A Moulin Rouge biztos jó, de az árakat elnézve inkább szerintem ezt passzoljuk. Ellenben mivel a következp látogatás nincs is olyan messze, lassan ideje elkezdenünk összeállítani a programokat.

Enni ajánlom még a Mes Bocaux-t, igazából ez egy ételkiszállító, de az ötleggazda, aki rendelkezik jónéhány Michelin-csillaggal, arra gondolt, hogy eg y irodista is ehet jót, attól még hogy irodista. És valóban! A három fogással még jól is lehet lakni és csak 13 Euro körül van.

www.mesbocaux.fr/

brigastreetstyle 2014.10.15. 20:18:30

@DonTintoretto: Mondjuk még én sem néztem meg az árakat a Moulin Rougeban:-) De ráérek, legközelebb úgyis jövő április lesz leghamarabb szerintem...Tervezek még összeszedni éttermeket (az Ineses könyv alapján), de azok szerintem a magas árkategóriájúak. Majd még utánanézek, úgyis fent van a honlapjukon, mi mennyi.
Amit írsz, az pl. hotelba szállít?

brigastreetstyle 2014.10.15. 20:35:57

@DonTintoretto: Most adta ide húgon a szakdolgozatát, Párizs közparkjairól írta, és temetőkről (ok, csak a Pere-Lachaise temető van benne), azt is megnézem, hátha van benne használható információ.

DonTintoretto 2014.10.15. 22:54:37

@brigastreetstyle: Valamilyen szinten sokkolóak a MR árai, másrészt viszont érthetőek. Ami a Me s Bocaux-t illeti, nem, az utcán lehet átvenni, természetesen előre meghatározott helyen és időben. Van talán 5-6 opció, mi anno a Trocaderotól nem messze vettük át az ételt. Részletek a linkre kattintva :)

Éttermekhez ajánlom a Groupon.fr oldalát, igen jó helyekre is el lehet jutni baráti áron. Ellentétben a magyarországi kuponos oldalakkal, itt az esetek jelentős részében online lehet helyet foglalni, szóval nem kell aggódni, hogy leráznak a telefpnban ha meghallják, hogy kuponos vagy.

DonTintoretto 2014.10.15. 22:58:03

@brigastreetstyle: Temetőból más nekünk se volt felírva, de nem jutottunk el oda. Talán majd februárban.

brigastreetstyle 2014.10.16. 19:08:16

@DonTintoretto: Jaj, én nem beszélek franciául, és nincs angol változatuk:-)

brigastreetstyle 2014.10.16. 19:11:55

@DonTintoretto: De a kuponoson sikerült megtalálni a párizsi éttermi ajánlatokat azért:-)

brigastreetstyle 2014.10.16. 19:14:00

@brigastreetstyle: Látom a Haagen Dazsnak is van most éppen, ott ettem fagyit, a körítés szép, de maga az íz nem volt a legjobb sajnos, kihagyható.

DonTintoretto 2014.10.16. 22:24:29

@brigastreetstyle: Nem különösebben más, mint Magyarországon, semmiképpen nem egy helyi nevezetesség..

DonTintoretto 2014.10.16. 22:27:24

@brigastreetstyle: Oké, értem. Valahogy azt hittem, hogy a Párizs imádata és az átlagnál mindenképpen sűrűbb látogatások a francia nyelvtudással párosultak. De ha van valaki, aki segít megvenni, nem lehetetlen elboldogulni az éttermekben kuponnal sem szerintem. Ha hallják a külföldi akcentusomat, be-bepróbálkoznak angolul is.

brigastreetstyle 2014.10.18. 10:34:37

@DonTintoretto: Nem, sajnos nem. Elkezdtem tanulni, de még Németországban, de volt aki csak németül tudott, volt aki csak angolul, és aki mindkét nyelvet beszélte, három nyelven nem lehetett haladni, így abbahagytam. Amúgy soha nem volt gond belőle, beszélnek angolul, meg azért rám is ragadt egy kis francia.

DonTintoretto 2014.10.18. 23:46:38

@brigastreetstyle: Persze, ha beszélsz pár szót franciául, mondjuk annyit, hogy bonjour, és nem félsz így köszönni, akkor nagyon segítőkészek. (Szerintem azért, mert onnantól fogva nem kell szégyenkezniük, hogy nem beszélnek tökéletesen mondjuk angolul).

brigastreetstyle 2014.10.20. 19:23:02

@DonTintoretto: Ó, akkor megvan a megoldás. Köszönni mindig franciául köszönök.Nekem csak jó tapasztalatom van mondjuk. Sőt...sokkal kedvesebbek az emberek. Például álltunk egy térkép előtt, odajöttek, hogy segíthetnek-e. Kerestem dohányboltot, és egy lány elkísért szinte addig. Itthon ez nem jellemző.

DonTintoretto 2014.10.20. 21:47:54

@brigastreetstyle: Az csak használhat. Nekünk délen pozitivak a tapasztalataink (emberek megköszönik a buszsoförnek az utat leszálláskor) az élet legtöbb területán, és Párizsban is kedvesek voltak mindenfelé, de egy sok éve Párizsban élő barátomnak teljesen más tapasztalati vannak a párizsiakkal kapcsolatban. Persze más felutazni Párizsba turistáskodni, mint közöttük élni :)
süti beállítások módosítása